Dini Nikah Nedir?
DİNİ NİKAHLA ALAKALI BİLGİLER
Öncelikle yazının başında belirtmek isterim ki toplum içinde imam nikahı olarak bildiğimiz nikahın en doğru adı ‘dini nikah’ veya ‘islami nikahtır’ fakat toplum içinde imam nikahı olarak biliniyor. Dini nikah İslam dinini kalben ve aklen kabul etmiş bir bireyin evlenirken kesinlikle yapması zorunlu bir nikahtır. Allah katında evliliğin kabul oluşu olan bu nikah devlet nikahından yani resmi nikahtan daha önemlidir. Fakat günümüzde ne yazık ki bu durum çokça ihmal edilmiş durumda. Halbuki dini nikah kuran-ı kerimde ele alınmış ve esasları belirtilmiştir. Bu esaslardan bazılarından bahsedecek olursak şu esasları sayabiliriz:
- Kişi, buluğ çağına erince geciktirilmeden evlendirilmelidir (Nisa 6).
- Kadına mehri (nikâh bedeli)verilmelidir (Nisa 25).
- İslamî nikâhın müddeti müebbettir, daimidir. Yani kadınla erkek hayat boyu beraber olmak üzere nikâhlanırlar. Belli bir müddetle sınırlı olan nikâh meşru değildir. Kişi, içinden muayyen bir müddete niyet etmiş olsa bile, bu müebbet kabul edilir. Boşanma dinimizde meşru ise de ciddi ve meşru bir sebebe dayanmayan boşama ve boşanmalar Allah’ın buğz ettiği, sevmediği bir ameldir. Talak, hadiste “Allah’ın en çok buğz ettiği helal” olarak tarif edilmiştir.
Bu bahsettiklerimiz kuranda dini nikahla alakalı esaslardan bazılarıdır. Peki dini nikahın sahih olması için gereken şartlar nelerdir? Dini nikah için gerekenler?
1-Evlenecek kişilerin veya vekâletlerini verdikleri şahısların hazır bulunması.
2-Tarafların irade beyanı. Evlilik akdini kabul ettiklerine dair eşlerin “kabul ettim” şeklinde ifade etmeleri.
3- Nikâhın duyurulması. Gizli bırakılmaması. Bu şart Maliki mezheplere göredir.
4-Kızın velisinin izninin olması. Bu hüküm Hanefi mezhebi hariç diğer mezheplere göredir.
5-Şahitlerin hazır olması. Bu şahitler, ergenlik çağına ermiş, aklı başında iki erkek veya bir erkekle iki kadın olmalıdır. Yani şahitlikte mutlaka bir erkeğin bulunması icap eder.
Dini nikah nasıl kıyılır ?
Mehir nedir?
Önce mehir belirlenir. Mehir en az on dirhemle sınırlandırılmıştır. Burada bir diğer önemli bilgi ise mehir farz değil vaciptir. Daha sonra hoca evlenecek çiftin ve şahitlerin huzurunda nikahı kıymaya başlar. Hoca ilk önce kadına adını soracak daha sonra babasının adını soracak aynı şeyler erkeğe de uygulanır. Daha sonra şahitlerin adını öğrenip onlarında babasının adını sorar. Bunları sorduktan sonra kadına örnek vererek anlatacak olursak Ali kızı Fatma şahitler huzurunda Allah’ın izni peygamberin sünnetiyle Ahmet oğlu Hasanı eş olarak kabul ettin mi? Ona zevce olarak vardın mı? Kadında bu soruya ettim diyerek kesin bir dille cevap verir. Daha sonra sıra erkeğe gelir hoca bu sefer erkeğe Ahmet oğlu Hasan, Ali kızı Fatmayı eş olarak zevce olarak kabul ettin mi? Diye sorar erkek de ettim diye kesin bir dille cevap verir. Hoca da kısa bir dua ederek imam nikahı kıyılmış olur.
Dini Nikahta sorulan sorular
Bu nikah aşamasında hocadan hocaya farklılıklar olabiliyor. Kimi hoca evlenecek kişilerden islamın şartlarını sayması gibi bu tarz basit şeyler sorabilir. Kimi hoca ise ettin mi kısmını 3 defa sorup 3 defa tekrarlatabiliyor kimisi ise tek sefer yapabiliyor. Yazıyı yazma kısmında araştırmalarımı yaparken iki farklı görüş olduğu için kesin bir cevap belirtemiyorum.
Dini nikahla ilgili birkaç soru cevap
Dini nikah hangi hallerde bozulur?
-Erkeğin boşaması ve taraflardan birinin din değiştirmesi ile nikah bozulur.
Mehir nedir neye göre ölçülür?
-Erkeğin evlenirken eşine verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para veya başka bir mala mehir denir. Mehir miktarı tarafların karşılıklı anlaşması olarak ölçülür.
Taraflardan biri farklı mezhepte olursa dini nikah kıyılır mı?
–İslam inancının temel esaslarını inkar etmediği sürece mezhep gözetmeksizin Müslümanlar birbiriyle evlenebilirler.
İmam nikahı için abdestli olmak şart mı?
-Nikahta abdestli olmak şart değildir. Nikah geçerli olur.
Uzun süre ayrı kalan eşlerin nikahları bozulur mu?
-Bir kimsenin eşinden uzun süre ayrı kalması durumda nikah bozulmaz. Herhangi bozulma gibi bir tehlikede söz konusu değildir.
Yazının bitiminde belirtmek isterim ki bu yazı birçok kaynaktan bilgi alınıp derlenmiştir. Bir hata, yanlış, kusur olduysa affola. Rabbim hepimize onun (ALLAHIN) emrine rasulün sünnetine uyarak yaşamayı nasip etsin.